Schoenenberger Лечебни сокове от пресни билки

апр. 11, 2016 | Новини, Полезно

Биологична чистота, както я е създала природата

Поле с билки пред планината-вулкан, вдъхновила изображението на опаковките Schoenenberger

Натурален билков сок: Цялото е нещо повече от сбора на съставните си части

Който си приготвя чай от свежи листа мента и маточина, набрани от градината, може да усети разликата с чая от изсушените листа в пакетче. От „дрогата“, така се наричат изсушените лечебни растения, се произвеждат всички останали растителни лекарствени средства като екстракти, капки, таблетки, капсули и дражета.

Защо тогава сокът от свежото растение да не се използва директно като лечебно средство? Този въпрос не давал мира на младия студент по фармация Валтер Шьоненбергер и в началото на  20-те години на миналия век той започнал да експериментира в кухнята на майка си.

Днес фирма Schoenenberger произвежда годишно близо 3,5 милиона малки бутилки в новопостроения през 2007 г. производствен цех с високотехнологична лаборатория. Пътят до индустриалната зона на Магщат в окръг Бьоблинген бил дълъг. Трудностите обаче не обезкуражавали фармацевта Валтер Шьоненбергер (1901 – 1982). Първата доставка с бутилки била до магазин за здравословни продукти в Берлин, с товарен вагон на железниците. Всички бутилки се спукали от неочаквано ниските температури. Цялото производство за годината изтекло между релсите. Катастрофална финансова загуба.

През 1927 г. Валтер Шьоненбергер отворил своята първа фабрика в стара пивоварна в Магщат. Не стига че убеждаването на скептично настроените до напълно отхвърлящи идеята земеделци да отглеждат бурени като коприва, глухарче и подбел било изключително трудно, но веднъж и военни танкове отписали годишната реколта. Поле с жълт кантарион било брутално изорано, а цъфтящите в жълто растения – използвани като добре дошъл маскировъчен материал.

Докато изследвал литературата, любознателният фармацевт непрекъснато срещал указанието, че най-добър ефект се постига с прясно изцедения сок. Антични и средновековни ръкописи свидетелствали за водещата роля на прясно изцедените сокове. Така например е известно, че римският император Август (63 пр. Хр. – 14 след Хр.) е трябвало да пие прясно изцеден сок от глухарче срещу застой на жлъчни сокове и депресия. С появата на синтетичните лекарства терапията с растителни сокове остава на заден план. Благодарение на Валтер Шьоненбергер прясно изцедените растителни сокове вече 80 години допълват терапевтичния спектър. Прясно изцедените растителни сокове са ефективно лечебно средство. През 1961 г. те са включени като самостоятелна група в закона за лекарствата.

В деня на отворените врати, в началото на септември, се предлагат интересни турове през производствените цехове и високотехнологичната лаборатория. Фунии, лентови транспортьори, преса, силози и тръби – всичко от блестяща неръждаема стомана, гладки подове, облицовани с плочки стени. Хигиената е основно изискване. Защото прясно изцедените сокове се развалят бързо. А добавянето на алкохол, захар или други консерванти е табу. Поради отнемащото много време почистване, в рамките на един ден се произвежда само един вид растителен сок.

Билките се събират от полето, само след като сътрудниците в лабораторията разрешат това. Те вземат текущо проби от растенията. Беритба се предприема, едва след като анализите покажат наличието на оптимално количество от активните вещества. Доставените сутринта прясно набрани от полето и предварително надробени стръкове ехинациея (снимка) само след няколко часа вече са в бутилките. В затворена поточна линия раздробеният суров материал се загрява за пет минути с пара до 90 градуса. Това убива микробите и отваря клетките, така че става възможно да се изцеди по-голямо количество от скъпоценния сок и да се прекъсне ферментацията.

По-нататък процесът продължава като при традиционното производство на ябълков сок: в рамките на филтър-пресата двама сътрудници поставят бяло филтриращо платно от полипропилен върху квадратна, перфорирана и снабдена с улеи решетка от акациева дървесина. Върху платното се изсипва автоматично 20-килограмова порция от суровината. Следва разпределяне, завиване на платното, поставяне на още една акациева решетка с филтриращо платно отгоре, изсипване на следващата порция материал … до достигане на кула с височина 20 етажа. След това пресата изцежда около 80 процента от сока. Изцеденият сок съдържа всички водоразтворими вещества на растението, като флавоноиди, дъбилни вещества, горчиви вещества, захари, минерали и витамини. Също така в сока се съдържат и част от мастноразтворимите  етерични масла.

След това двама сътрудника отварят платнищата, изтръскват почти изсушения остатък от пресата и зареждат кулата отново. Един цикъл трае около 50 минути. Земеделецът взема веднага остатъка от пресоването със себе си. Материалът се компостира и след необходимото разлагане се използва за наторяване на полетата.

Прясно изцеденият сок се центрофугира, за да се отделят плаващите вещества, и след това се загрява за кратко до 130 градуса в казани (ултра кратко загряване). Така готовият продукт остава годен в продължение на пет години. След охлаждане до 80 градуса сокът се налива в стерилни бутилки за еднократна употреба и след затварянето им се охлажда бързо до 35 градуса. Всичко това се случва под компютърно управление в затворена, обезпаразитена тръба и котелна система. Накрая готовите палети с бутилки престояват в карантинен лагер.

Преди готовото лекарствено средство да се снабди с етикет, да се опакова и да напусне фабриката, за да се продава в аптеките и магазините за здравословни продукти и биологично чисти храни, в лабораторията се предприемат мащабни анализи. Проверка на устойчивостта на три месеца, шест месеца, година и така в продължение на пет години. Анализи за съдържание на активни вещества, образуване на утайка и отсъствие на микроби също трябва да бъдат проведени. Дългият срок на годност е важен, защото много растения, като ехинациеята например, могат да се берат само веднъж в годината. В търговската мрежа обаче всички видове сокове трябва да са на разположение целогодишно.

В рамките на тазгодишния специализиран ден 230 природни лечители, билкари и сътрудници в магазини за здравословни продукти се информираха за качеството и производството на прясно изцедените растителни сокове. Фармацевтът д-р Тило Хаслер представи извадки от научни изследвания. Петер Емрих от Пфорцхайм сподели опита си от лекарската си практика. На хронично болните, както и за профилактика, той препоръчва терапия за подобряване на обмяната на веществата, включваща сок от глухарче, артишок, черна ряпа и коприва.

Активни вещества
90 процента от растенията, използвани за производството на прясно изцедените сокове Schoenenberger се отглеждат в съответствие с Регламента (ЕО) за биологичното производство. Натуралните сокове се произвеждат единствено чрез пресоване. Без алкохол, консерванти или добавена захар прясно изцеденият сок се налива в бутилките след щадящо краткотрайно загряване. Предлагат се близо 35 вида сокове от свежи билки от А като артишок, през валериан, бреза, жълт кантарион, глухарче, бял равнец, ехинацея, теснолист живовляк, мащерка, глог, чак до Х като хвощ, а също така плодови и зеленчукови сокове, например от кактус (опунция), алое вера, домати или зеленчуков микс.

След отваряне бутилката трябва да се съхранява в хладилник. Образуването на утайка е типично за пресованите сокове, просто разклатете шишето. По правило се приемат по 15 до 10 мл сок два до три пъти дневно. Чистият растителен сок има „първичен“ вкус, може да се каже от леко тръпчив до горчив. Вкусът може да се подобри при разреждане с вода, сок или чай.

Фирма Schoenenberger
Предприятието е основано през 1927 г. от пионера във фитотерапията Валтер Шьоненбергер, а от 1991 г. принадлежи към групата Salus, пазарен лидер при здравословните продукти. През 1961 г. „прясно изцедените растителни сокове“ са включени в закона за лекарствата. От есента на 2007 г. фирмата произвежда с 80 сътрудника в нови производствени цехове в покрайнините на Магщат. Всяка година се обработват близо 1500 тона билки, пълнят се около 3,5 милиона бутилки и се реализира оборот от 20 милиона евро.

„Запазете натуралното, толкова натурално, колкото е възможно“.

Walter Schoenenberger