За всяка болка има билка

апр. 11, 2016 | Полезно

Известното лечебно растение лайка помага при най-различни оплаквания.

Бойрен Музеят на открито беше обогатен с обиколка, която предоставя информация за лечебните растения. От Юрген Файт

От Юрген Файт

Огромният брой посетители на музея на открито в Бойрен вчера беше изключително изненадващ с оглед на климатичните условия. Метеорологичната обстановка беше всичко друго, но не и стабилна. Следователно привличането на хора можеше да се дължи единствено на билките, защото целебните растения стояха в центъра на открития вчера „билков тур“.

В рамките на 15 пункта, разпределени по цялата територия на музея, гостите имаха възможността да получат разнообразна информация за старите билкарски познания и съвременната фитотерапия. По време на разходката бързо става ясно: има билка за почти всяка болежка. Глухарчето например има диуретични свойства и помага при загуба на апетит, теснолистният живовлек облекчава сърбежа при ухапване от насекоми, пчелникът и
мащерката се борят с настинката, глогът поддържа сърцето и кръвообращението, а артишокът е полезен за черния дроб. Всеки, който следва пътепоказателите под формата на зелено листо от глухарче, получава и полезна информация за митологичните сили на билките, тяхното приложение в кухнята и как се използват в козметиката. В хамбара към къщата на дърводелеца пък на малките посетители се разказваха тематични приказки, централна роля в които заемаха вещици, използващи билки.

Музеят на открито разработи и реализира билковия тур за този сезон съвместно с производителя на природни лечебни средства Schoenenberger от Магщат (окръг Бьоблинген), който вече над 85 години се посвещава на фитотерапията с прясно изцедени растителни сокове. Според Вернер Унзелд, отговорник по изследователската дейност и посредничеството към учреждението в окръг Еслинген, темата се вписва „чудесно в програмата на музея“. В крайна сметка билките открай време са важна неразделна част от селската култура и връзката с историята на старата сграда и на заобикалящия я природен ландшафт е налице.
На това мнение е и Ханс-Юрген Шумахер, управител на фабриката за растителни сокове Schoenenberger, според когото темата „традиционни лечебни растения“ се вписва идеално в атмосферата на музея. Разбира се, в неговата фирма традиционните познания за действието на билките се проверяват аналитично и се комбинират със съвременното природолечение.

„Темата за лечебните растения се вписва чудесно в нашата програма“.

Вернер Унзелд,

Музей на открито, Бойрен