Schoenenberger пуска в експлоатация голяма фотоволтаична инсталация

фев. 1, 2016 | Новини

((Снимка, BU)) Schoenenberger залагат на собствено производство на екологично чиста енергия. Добра причина за вдигане на тост с фирмения Power-Cocktail – приготвен от растителни сокове от кактус, глог и ацерола: Бернд Хаман, технически ръководител на Schoenenberger, д-р Тило Хаслер, научен ръководител, Томас Гюнтер, технически ръководител на SALUS Haus, както и двамата управители на Schoenenberger Бенедикт Фридл и Ханс-Юрген Шумахер (отляво надясно).

Магщат. Досега от слънчевите лъчи печелеха единствено лечебните растения по полетата, но занапред техниката във фабриката за растителни сокове Schoenenberger също ще се задвижва от слънчева енергия. За това ще спомогне нова, голяма фотоволтаична инсталация, инсталирана на покривите на помещенията на производителя на природни лечебни средства в Магщат, която беше пусната в експлоатация на 24 юли.
Новата фотоволтаична инсталация е с инсталирана мощност от 535 киловатпика (KWp) и е в състояние да произвежда годишно близо 500 000 киловатчаса електроенергия от слънчевите лъчи. Това става възможно с помощта на 2 000 фотоволтаични модула германско производство, инсталирани на площ от 3 400 квадратни метра върху покривите на производствените и складовите халета в долината Hölzertal до Магщат.

„С получената слънчева енергия в бъдеще ще покриваме близо 50 процента от електроенергията, необходима на фабриката за растителни сокове“, обяснява техническият ръководител на Schoenenberger, Бернд Хаман. „Това съответства на потребностите от електроенергия на 100 четиричленни домакинства“. 70 процента от екологично чистия соларен ток Schoenenberger ще използва директно. Излишното електричество, което например ще се произвежда в неработни дни и няма да се употребява, ще се подава към електроснабдителната мрежа. Допълнително необходимите количества електроенергия Schoenenberger ще си набавя както и досега – само от екологично чистата електроенергия на електроцентралите Шьонау.

За управителя на Schoenenberger Ханс-Юрген Шумахер собственото производство на слънчева енергия е следващата стъпка на Haus Salus – Schoenenberger по пътя към устойчивото екологично производство. Освен по отношение на техниката опазването на околната среда е водещ принцип също и на полетата около Магщат. По традиция насажденията с лечебни растения се отглеждат екологично на площ от над 50 хектара – и то вече повече от 80 години. „С големия дял разнообразно цъфтящи биологично чисти билки ние, заедно с нашите градинари, допринасяме от години също и за запазване на биологичното разнообразие„, споделя Шумахер. Впечатления за природата в областта и за насажденията с лечебни растения могат да се натрупат и в рамките на Магщатската екопътека „Природно изживяване“, поддържана от Schoenenberger (agenda-magstadt.de).

Още информация за екологичния мениджмънт на фирма Schoenenberger:

EMAS: От 1997 г. фирма Schoenenberger е въвела сертифицирана система за екологичен мениджмънт в съответствие със системата на Общността за екологичен мениджмънт и екологичен одит на предприятията и публикува редовно екологични отчети. Съгласно концепцията на EMAS всички производствени процеси трябва да бъдат екологично оптимизирани и постоянно да се контролират за наличие на потенциал за усъвършенстване.

През 2003 г. Ото Грайтер, собственик на Schoenenberger и на групата Salus, е избран за еко-мениджър на годината. Икономическото списание Capital и Световният фонд за дивата природа WWF отличават Ото Грайтер за дългогодишния му личен принос в секторите по опазване на околната среда и екологичен мениджмънт.

През 2014 г. фирма Schoenenberger отново реализира обширен пакет от мерки, който се очаква да донесе 20 процента икономия от електрическа и топлинна енергия. Той включва например използването на високоефективни помпи и вентилатори, нов високоефективен компресор за сгъстен въздух с регенерация на топлината, регенерация на топлината от наличните вентилационни съоръжения и преминаване към LED осветление.

За фирма Schoenenberger повишаването на енергийната ефективност и намаляването на консумацията на вода при производството на билковите сокове са също толкова важни, колкото и захранването с екологично чиста електроенергия.

Фирма Schoenenberger полага усилия в посока запазване здравето и благополучието на хората. Най-важните предпоставки за постигането на тази цел са съхраняването и щадящото ползване на природата и околната среда.

Защитата на биологичното разнообразие като принцип за устойчиво развитие придобива все по-голямо значение сред потребителите, предприятията и в политиката ( www.naturkapital-teeb.de ). Отглеждането на екологично чисти билки допринася съществено за това. Така например се ценят високо ползите на копривата за екологията: Тя осигурява биотоп за 150 животински вида (безгръбначни, бръмбари, пеперуди, мухи и др.). Близо 30 животински вида се изхранват само с коприва.