Активният комплекс

Прясно изцедените растителни сокове Schoenenberger са насочени към комплексно качество: Всички естествени съставки на лечебното растение присъстват в прясно изцедения сок в натуралния си състав. Хармонията от всички вещества, съдържащи се в растението, ние наричаме активен комплекс.

Цялото е нещо повече от сбора на съставните си части

Пресните билки и зеленчуци са уникални биологични единици. Те се отличават с голям спектър активни вещества – витамини, минерали, микроелементи, полизахариди, горчиви и дъбилни вещества, флавоноиди, етерични масла и други ценни растителни вещества. Специфичното: Комплексното качество на прясно изцедените растителни сокове се дължи не само на обикновения сбор от отделните активни вещества, но също и на взаимното положително повлияване на активните компоненти един от друг. Или както се изразява фармацевтът Валтер Шьоненбергер: „Цялото е нещо повече от сбора на съставните си части.“ Във фитотерапията съвкупността от съставните вещества се разглежда като определящ фактор за ефективността. В растителните сокове Schoenenberger този принцип на природолечението е оптимално спазен.

Рецепта на природата

За разлика от останалите продукти в билковата аптека прясно изцедените растителни сокове Schoenenberger, благодарение на щадящия начин на приготвянето им, запазват веществата на лечебните растения в непроменен вид. Тези вещества не се подлагат нито на разреждане, нито на изсушаване, извличане с алкохол или смесване с добавки. По този начин възникналата преди милиони години естествена структура на активните съставки – рецептата на природата – не се повлиява от технологията на производство. Така всички активни вещества остават на разположение на организма в естествената си форма, а именно разтворени в растителния сок. Съотношението на активните съставки в растителния сок отговаря по същество на съотношението им в самото растение.

Много активни вещества – без добавки


Прясно изцедените растителни сокове се отличават с широк спектър и високо съдържание на активни вещества. Пресоването на растението позволява много щадящо и ефективно извличане на всички сокове в рамките на вътреклетъчната течност. Също така целият производствен процес се съпровожда от множество проверки на качеството. Философията на Schoenenberger по отношение на качеството включва също така отказ от добавянето на консерванти и изкуствени или натурално-идентични аромати във всички лечебни и хранителни продукти.

Праисторическо сходство между растенията и човека

„Лечебните средства като изцедените растителни сокове са ефективни при човека, защото те вече са се доказали, а именно в историята на възникване на растенията“, казва Валтер Шьоненбергер. За да оценим правилно дълбоката връзка между човека и растението, трябва да се върнем около два милиарда години назад в историята, когато се е зародил животът на Земята. Тогава са съществували само едноклетъчни организми, които не са се числили нито към растителния, нито към животинския свят. С течение на времето първичните същества са се развили в две посоки. Едната е довела до възникването на растенията, а другата – на животните и накрая на човека. Това „праисторическо сходство“ днес може да се докаже с множество примери. Например не е случайно, че растителният сок, с оглед на съдържанието на минерали или на пигментите и стимулиращите растежа вещества, е сроден на човешката кръв. И двете изпълняват една и съща функция: разпределяне на хранителните и биологично активните вещества.

Най-естественото лечебно средство в съвременния свят

Погледнато от тази праисторическа перспектива става ясно, че соковете на прясното растение крият в себе си множество вещества, които открай време са били необходими за съхраняване на човешкия живот. За нас тази взаимовръзка се подразбира по отношение на хранителните вещества. Опитът в продължение на хилядолетия е показал, че в определени растения се съдържат не само хранителни, а преди всичко лечебни вещества. Тази лечебна концентрация, която е сътворила природата, се среща в неподправена форма фактически само в прясното растение. Следователно билковите сокове Schoenenberger са най-естественото лечебно средство в съвременния свят.