Уморени и апатични? Детоксикацията може да помогне

апр. 14, 2016 | Полезно

Много хора точно през пролетта се чувстват демотивирани и в лошо настроение.

Много хора точно през пролетта се чувстват демотивирани и в лошо настроение. Една от многото причини за така наречената пролетна умора често е претоварената обмяна на веществата в организма. В такъв случай е целесъобразно да се предприеме терапия за прочистване от отровите и шлаките. Тя ще разтовари органите и ще спомогне за балансиране на обмяната на веществата.  

Умората е болката на черния дроб С течение на годините замърсителите на въздуха, както и отровите в заобикалящата ни среда и в храните се натрупват все повече в нашия организъм и го натоварват. Когато капацитетът на съединителната и мастната тъкан, както и на други „депа за отрови“ се изчерпи, възникват най-различни оплаквания, като например главоболие или болка в ставите, смущения в концентрацията, понижаване на настроението. Бавното тровене често води и до ясно изразена загуба на енергия, която може да е придружена от увеличена сънливост и апатия. По принцип организмът „впряга“ различни органи в изхвърлянето на затормозяващите и отровните вещества. Така например е възможно те да се изхвърлят през кожата или да се издишват през белите дробове. Дебелото черво също е важен орган за детоксикацията. Когато става въпрос за освобождаване от отрови обаче, най-голямо значение се отдава на бъбреците и черния дроб. Бъбреците филтрират неуморно медикаменти, отпадни продукти от обмяната на веществата, както и други токсини от кръвта.

Всеки ден цялата кръв в организма се филтрира около 300 пъти (!) през този орган, за да могат накрая вредните вещества да се изхвърлят с урината. Черният дроб – прочистващ орган номер 1, също допринася за изхвърлянето на токсините, наред с множеството си други задачи. Той „улавя“ токсини от кръвта и ги разгражда до безвредни вещества. Тъй като черният дроб трябва да се посвети и на други важни задачи, като например образуването на жлъчен сок или разграждането на въглехидратите и мазнините, понякога може да се стигне до претоварване на този важен прочистващ организма орган. В традиционната китайска медицина не напразно се казва: „Умората е болката на черния дроб“. Така фактически може да се окаже, че постоянната умора и апатия се дължат на затормозяването на този „виокопроизводителен орган“.

Лечебните растения подпомагат пречистващите органи Натуралните билкови сокове, като например сокът от глухарче и сокът от коприва, се препоръчват на всеки, който желае да подпомогне очистителната функция на организма. Прясно изцеденият сок от свежи листа и корени на глухарче подпомага пречистването на кръвта и стимулира изхвърлянето на токсините като цяло. Глухарчето активизира работата на черния дроб и подобрява потока на жлъчните сокове. Тази билка „избърсва праха“ от организма и благоприятства гладкото протичане на обмяната на веществата. Прясно изцеденият сок от коприва също има отлични детоксикиращи и пречистващи от шлаки свойства, защото стимулира бъбреците, има диуретичен ефект и подпомага промиването на филтриращия орган. Важно е обаче да се избират билкови сокове, които включват целия активен комплекс от съдържащите се в растението вещества и не съдържат алкохол, консерванти, захар или други подобни съставки. Също така се препоръчва повече движение на чист въздух, за да се стимулира прочистването и посредством белите дробове. Достатъчният сън, релаксацията и увеличеният прием на течности (напр. вода, билков чай) също имат важна роля в прочистването на организма.

проф. д-р Михаела Дьол  www.fitness-gesundheit-antiaging.de