НАРЪТ – райският плод с целебни свойства

апр. 15, 2016 | Полезно

Нарът е един от най-силните червени антиоксиданти

Изкушаващ, вкусен, екзотичен, характерен.... зареден с редица ползи за здравето

Нарът е един от най-старите плодове на човечеството. За „райския плод“ не само се разказват легенди, но също така богатият на семенца плод с наподобяваща кожа обвивка може да разкрие и редица целебни свойства.

Оцветените в пурпурно червено след узряването си плодове на нара съдържат стотици малки семенца, пълни с вода, но също и с жизнено важни вещества, като например витамини от групата B, витамините E и K или микроелементите желязо, цинк и мед. Без съмнение от най-голям интерес са криещите се в сърцевината на плода биологично активни вещества, към които спадат и полифенолите. Те се формират в растението като дъбилни, горчиви и багрилни вещества и предпазват плода от инфекции, нападение от насекоми и действието на UV лъчите. Тези вещества обаче не само са от значение за самия храст на нара, но имат какво да предложат и хората, поради което са на почит и в медицинските изследвания. Полифенолите са известни най-вече като ловци на свободните радикали (антиоксиданти). Подозира се, че свободните радикали, които се образуват в изобилие вследствие на влиянията на околната среда, медикаменти, радиация, пушене и др., допринасят за възникването на хронични заболявания, като например сърдечно-съдови заболявания, рак или ставни и очни болести. Съдържащите се в плода на нара полифеноли разбиват свободните радикали особено ефективно и по този начин защитават кръвоносните съдове, нервните и други видове клетки от разрушителната сила на агресивните малки злосторници.

Полезните за сърцето полифеноли в нара
У нас инфарктите и инсултите са сред най-честите причинители на смърт. Повече от половината от населението умира „от сърце“, ето защо поддържането на здравето на кръвоносните съдове е една от най-важните предпоставки за здравословно остаряване. Съществена роля тук имат воденето на здравословен начин на живот с приемане на разнообразна и богата на жизнено важни вещества храна, както и  движението, избягването на претоварвания и отказването от вредните навици като пушенето например. Очевидно нарът, съответно сокът от неговите плодове също може да допринесе за това.

Научни изследвания показват, че редовната консумация на сок от нар подобрява протичането на кръвта през съдовете и може да противодейства на повишеното кръвно налягане. Също така сокът от нар може да повлияе благоприятно и нивото на мазнините в кръвта. От научно изследване е видно, че ежедневната консумация на сок от нар в продължение на три месеца може да намали „лошия“ (LDL) и да повиши „добрия“ холестерол. Налице са също и доказателства за подобряване на кръвооросяването на сърдечния мускул вследствие приема на сок от нар. В заключение може да се обобщи, че като цяло нарът подпомага сърцето и кръвообращението.

Хормонален баланс за жените и мъжете
Когато жените станат „на години“, често това е придружено от редица неприятни усещания, като например горещи вълни, изпотяване, нервни кризи и промени в настроението. Причината за тези симптоми на менопаузата се крие в липсата на хормони (по-специално естроген), чието производство намалява значително през този период от живота. Нарът би могъл да помогне и в този случай, защото семенцата му съдържат вещества, които структурно наподобяват човешките естрогени и биха допринесли за облекчаване на оплакванията, наблюдавани през менопаузата или при „предменструалния синдром“. Не само жените, но също и мъжете могат да спечелят от „плода на живота“ – както още се нарича нарът, защото полифенолите в него оказват защитно действие върху простатата.

Трябва да имате предвид следното
Препоръчително е при избора на сок от нар да се спазват някои критерии за качество. По възможност той трябва да е неподсладен натурален сок от биологично отгледани плодове и да не съдържа консерванти, изкуствени аромати или други подобни добавки. Също така е доказано, че основното защитаващо клетките действие се дължи преди всичко на полифенола пуникалгин. Ето защо е добре да се обръща внимание на неговото съдържание в сока. Актуално изследване на университета Хоенхайм, в рамките на което различни видове сок от нар са тествани по отношение на съдържанието на пуникалгин, показва наличието на големи отклонения. Натуралният сок от нар, който със средно съдържание от близо 3000 мг/л пуникалгин (Schoenenberger) се откроява далеч пред останалите продукти, тествани в рамките на анализа, може да бъде намерен в магазините за здравословни продукти или в аптеките.

д-р Михаела Дьол
www.fitness-gesundheit-antiaging.de