Каква е тайната на „вълшебния“ артишок?

апр. 18, 2017 | Билка на месеца, Новини

^54151BB7E2C78395E7941BC281FFA0B802144779346E552159^pimgpsh_fullsize_distr

Артишок – по-малко познат по нашите географски ширини, този зеленчук-цвете е бил отглеждан както за храна така и като декоративно растение. Има красиви лилави цветове и характерна много-слоеста структура от листа. Артишокът се среща в различни сортове, но само някои от тях са ядливи.

Придобива славата на „вълшебник“ и „задължителен“ участник във всеки разтоварващ режим и/или детокс програма. Освен, че е с ниско съдържание на калории, този зеленчук има редица други благоприятни въздействия в нашия организъм. В състава на артишока откриваме инулин, минерали, цинарин, както и белтъчини.

Фибрите са безспорен помощник за цялата храносмилателна система – в комбинация с растителни белтъчини и ниската калорийна стойност правят артишока прекрасна идея за лека вечеря.

Съдържащите се минерали са изключително важни особено, когато спазваме режим с по-ограничен прием на храна.

Цинaринът е веществото, което прави артишока толкова специален. Цинарин е силен природен специфичен антиоксидант, който не се среща в много растения. Характерната му „сила“ се изразява в това, че способства регенеращите функции на черния дроб, подпомага пречистващите му свойста и отделянето на натрупани шлаки и соли както от органа, така и от кръвоносните съдове и организма като цяло. Благоприятното му влияние върху нормалните функции на черния дроб по естествен начин стимулира метаболизма на мазнините и въглехидратите, пречистването на кръвта, поддържането на холестерола в нормални граници. Както знаем черният дроб освен всички „важни“ задачи за процесите в тялото, също така синтезира част от храносмилателните ензими. Правилното функциониране на черния дроб има комплексен благоприятен ефект върху целия организъм.

Сокът от артишок е един от най-лесните за усвояване и ефективни начини да добавите този зеленчук към своя режим. Не дразни и/или натоварва стомаха, не изисква приготвяне, запазва в максимална степен полезните вещества на растението – най-близката форма до прясната билка. Органичната суровина Ви гарантира качество и чистота.

Ще останете очаровани от ползите, които неизменно ще усетите щом включите артишока като „помощник“ към Вашата програма за детокс. Като допълнителен ефект, но един от най-обичаните, е видимото избистряне на кожата.

Не случайно медицината извън синтетичните лекарства за по-сериозни състояния често използва именно билките артишок, глухарче, коприва за подпомагане напречистващите процеси в организма и укрепване функциите на черния дроб. Много подходяща комбинация помежду си, тези билка биха могли да работат за един по-комплексен резултат.

Глухарчето например е ценено със своите горчиви вещества, способства пречистването на оранизма и стимулира нормалните функции на жлъчния мехур. Това дава резултат и в подобрено храносмилане, по-бърз метаболизъм и чиста и сияйна кожа.

Копривата – типичната пролетна билка, богата на минерали, известна с подсилващите кръвта свойства още е ценена заради способността да извежда задържаните излишни течности в тялото.

Едно трио от пролетни растения, които по най-естествения начин ще подпомогнат организма Ви в естествените процеси на „пролетно почистване“

Доверете се на природата, подарете на организма си пролетно прераждане, насладете се на естествената си красота и усещането на лекота, ведрост и виталност!
Пролетта е време за обновяване!