Началото

Ние поемаме ангажимент пред потребителите

През двадесетте години фармацевтът и ботаник Шьоненбергер преоткрил пресните растителни сокове за медицината. Той основал фабриката за растителни сокове Schoenenberger и положил всички усилия да възстанови билколечението. По това време убеждението му било революционно: „Лечебните средства, които ни подарява природата, са най-малкото равностойни, изцяло ефективни и често по-добре усвояващи се от химията.“ Междувременно фитотерапията се основава на множество клинични проучвания, както и на изобилието от емпирични познания на лекари с безброй пациенти. Нашата цел е да засилим и гарантираме снабдяването на потребителите с висококачествени естествени лечебни средства, като същевременно постоянно доразвиваме предлагането.

Предприятието

Фирмата Walther Schoenenberger Pflanzensaftwerk GmbH & Co. KG е основана от фармацевта и ботаник Шьоненбергер през 1927 г. в покрайнините на Магщат между Щутгарт и Шварцвалд. Вече повече от 80 години предприятието произвежда прясно изцедени билкови сокове с най-високо качество и към днешна дата осигурява заетост на 80 сътрудника. От 1991 г. традиционното предприятие принадлежи към групата Salus, пазарен лидер в предлагането на здравословни продукти. Сливането на двата специалиста по растенията Salus и Schoenenberger през 1991 г. спомага за ефективното обединяване на компетенциите и създаването на ценни синергии. Съществени цели днес са осигуряването на богат асортимент от природни лекарствени средства с марково качество за потребителите, засилването на биологичното отглеждане и на комплексната, щадяща ресурсите бизнес дейност, проучването и развитието на нови сортове билки и усъвършенстването на технологията за производство на изцяло натурални продукти. През 2007 г. фирма Schoenenberger инвестира 10 милиона евро в нови производствени съоръжения, отговарящи на най-новите стандарти в техниката, разположени на площ от близо 3500 квадратни метра. Днес производителят на природни лечебни средства Salus-Schoenenberger разполага с една от най-големите продуктови палитри и осигурява целогодишно снабдяване на потребителите с природни билкови продукти.

Зараждане на идеята

Идеята за терапевтичния ефект на прясно изцедените билкови сокове завладява Шьоненбергер и не го напуска през целия му живот. Първоначално той прави самостоятелни експерименти в лабораторията и доказва: прясно изцедените растителни сокове съдържат фактически повече активни вещества от изсушените билки или водните и спиртните извлеци. Той продължава да прави изследвания и да наблюдава природата: мишките ядат свежи листа от мента срещу коремни болки, а овцете – бял равнец при стомашно-чревни разстройства. Природни инстинкти, които хората очевидно са изгубили. Неговата теза гласи: Лечебната концентрация, която създава природата, се съдържа в естествена форма само в прясното растение. Той се опира и на ранни медицински авторитети. „Силата на твоето тяло се крие в соковете на растенията“, пише преди почти 6000 години китайският император Шин-Нонг, автор на най-древната в света книга за билките. Гръцкият лекар Хипократ казва през пети век преди Христа: „Вашата храна трябва да бъде вашето лекарство и вашето лекарство е вашата храна.“ Увереността на Шьоненбергер нараства: Не таблетки и не изсушени билки, а пресният и натурален сок от растенията е същинското лекарство. Младият фармацевт решава да реформира фитотерапията.

Първи произведен сок в кухнята на мама

Валтер Шьоненбергер започва да произвежда първите прясно изцедени растителни сокове – в кухнята на своята майка. В шест часа отивал с колелото на ливадата да събира растения, след това бързал към вкъщи, за да запази свежестта, измивал ги в мивката, смилал ги в месомелачката, изстисквал сока ръчно и го наливал в шишета, които се стерилизирали на печката. Първият му клиент: Реномиран народен лечител. Възможността за целогодишна консумация на прясно изцеден сок от коприва, подбел или глог за терапия с пресни растения запленява бързо множество привърженици на здравословния начин на живот. Търсенето расте. Фабриката за сокове в кухнята отеснява.

Първи произведен сок в кухнята на мама

Спестовна книжка, идеалист и смахнат фармацевт

През февруари 1927 г. природният терапевт Валтер Шьоненбергер основава фабриката за растителни сокове и малко след това я премества в помещенията на стара пивоварна в Магщат. Неговият оборотен капитал: Една идея и спестовната книжка на неговата годеница. За голямо разочарование на правоспособния фармацевт Шьоненбергер фармацевтичните компании не проявяват интерес към прясно изцедените сокове: „Отживелици!“ Времето на билковата медицина отдавна е отминало, таблетките са бъдещето. Берлинската собственичка на магазин за здравословни продукти Адорно вижда нещата по различен начин и приема разпространението в столицата. Продажбата на соковете в други магазини за здравословни продукти, които по това време възникват в цялата страна, започва едва през 1929 г. Така Валтер Шьоненбергер става съосновател на движение на идеалисти, обединени от загрижеността си, че индустриалното развитие отдалечава прекалено много хранителните и лечебните средства от първоначалното им състояние.
Производството нараства бързо. Възниква проблема с наличието на достатъчно суровини. В гостилница Адлер 29-годишният тогава предприемач убеждава местните фермери в дълги дискусии да преустроят насажденията си. Те приемат да засадят коприва, глухарче и бял равнец едва срещу обещанието за 20 000 марки годишно, приходите от една реколта пшеница. Плевели, които съсипват полето, според земеделците. „Смахнат аптекар!“, негодували те, но така станало възможно производството да се доразвие и модернизира през следващите десетилетия. Една идея започнала да си проправя път.

Закон за лекарствата и Федерален кръст за заслуги

С течение на времето нови издания на фармакопеи предписват изрично „прясното растение“. Научни изследвания и лични благодарствени писма утвърждават производителя на природни лекарствени средства. Фирмата се преструктурира и разширява, назначават се повече сътрудници. Заедно с работата с и за растенията Валтер Шьоненбергер се грижи все пак преди всичко за политическия ангажимент към природолечението. Най-големият му успех: През 1961 г. „прясно изцедените растителни сокове“ са включени в закона за лекарствата като лекарствени средства, които се продават без рецепта. През 1971 г. най-накрая той е отличен за делото на живота си с Федералния кръст за заслуги.

Една философия навършва 80 години

От 1991 г. фирма Schoenenberger принадлежи към Salus Haus. Двете фирми се допълват отлично по отношение на ноу-хауто и опита в производството на фитотерапевтични средства. Дружеството-майка Salus е основано през 1916 г. от д-р мед. Ото Грайтер – лекар, откривател на лечението Salus и също така визионер в областта на природолечението през двадесети век. Днес групата предприятия е пазарен лидер в предлагането на здравословни продукти и едно от предприятията с най-голямото богатство на лекарствени средства в Германия. На Salus-Schoenenberger се дължат съществени за производството на природни лечебни средства импулси в областта на биологичните насаждения, изследването на лечебни растения и развитието на технологии. Schoenenberger е най-значимият производител на прясно изцедени билкови сокове в Германия с асортимент от средно тридесет и пет вида сокове. През септември 2007 г. Schoenenberger отдаде заслужена почит на 80-годишния юбилей на успешната философия за пресните растения, развита от основателя на фирмата.

Schoenenberger инвестира в бъдещето

Едновременно с фирмения юбилей беше отпразнувано и откриването на новия, високотехнологичен цех. Производствените съоръжения, инсталациите и лабораториите за гарантиране на качеството, както и логистичната система са в съответствие с най-новите стандарти в техниката. Новата сграда е с площ от близо 3500 квадратни метра. Като цяло инвестицията в Магщат възлиза на 10 милиона евро. „Ние вярваме в бъдещето и искаме да дадем важен сигнал за региона”, добавя собственикът на групата Salus, Ото Грайтер.